Hij stelt wetenschappers voor een raadsel. Wim Hof, beter bekend onder als de The Iceman, zat ruim zeventig minuten tot aan zijn kin in een bak ijsklontjes.

ONMOGELIJK
Twee Nijmeegse wetenschappers hebben vorige week tijdens de try-out voor een optreden zijn lichaamsreacties gemeten en komen woensdag tot de conclusie dat het medisch gesproken onmogelijk is wat the Iceman kan..
Zijn lichaamstemperatuur bleef constant op 37 graden Celsius, terwijl hij in het ijs zat. Ook bleven zijn hartslag laag en zijn bloeddruk normaal.

WAT HOFMAN KAN, KAN NIET
Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat Hof zijn autonome zenuwstelsel met zijn geest kan beïnvloeden, waardoor hij extra warmte kan produceren zonder dat zijn bloeddruk en hartslag stijgen.

We begrijpen niet hoe dat kan”, aldus een van de onderzoekers, hoogleraar fysiologie Maria Hopman.

BEINVLOEDING VAN DE CELLEN
Ook lijkt hij bewust zijn bloedvaten te kunnen openen en sluiten.” Haar collegahoogleraar en internist Mihai Netea heeft vastgesteld dat de cellen in Hofs bloed zelfs na zes dagen in het laboratorium nog anders reageren dan gewone bloedcellen.

HOFMAN ZELF ZEGT
”Het gaat mij niet om de ijscapriolen. Ik wil de mensheid helpen. We kunnen veel meer met ons immuunsysteem. Dat is belangrijk voor allerlei ziektes.”